În cadrul conferinței Google I/O din acest an, compania americană a anunțat lansarea lui Chromebook, o nouă generație de notebook barebone (fără procesor și fără HDD), având la bază platforma de operare Chrome OS.
Cu acest dispozitiv, datele utilizatorului sunt stocate în “nor” (pe Internet, în servere aflate la distanță), nu pe hard-drive, și procesate prin intermediul browser-ului web Chrome și prin aplicațiile acestuia, ceea ce va determina viteză sporită de lucru, precum și o autonomie îndelungată a bateriei, potrivit Google. Pentru toate acestea, clienții vor avea de plătit între 349 și 499 de dolari.Notebook-urile vor fi disponibile începând cu 15 iunie pe platforme Samsung și Acer, vor avea durata de booting de numai opt secunde și se vor actualiza automat.
Modelul de 499 de dolari de la Samsung va furniza și un pachet de date 3G, de 100 MB pe lună, de la Verizon – un spațiu redus, dar suficient utilizatorilor pentru îndeplinirea sarcinilor minore atunci când nu pot accesa o rețea Wi-Fi. Există, totodată, și serviciu 3G taxabil în funcție de trafic. Al doilea model Samsung, în valoare de 429 de dolari, vine numai în varianta Wi-Fi. Ambele versiuni Samsung au în dotare display-uri cu digonala de 12,1 inch, procesoare Intel Aton (1,66 Ghz, potrivit PC World), tastatură completă și un touchpad click-abil de dimensiuni considerabile.
Modelul Acer vine cu un display de 11,6 inch și câtărește mai puțin decât modelele Samsung – 1,33 kg comparativ cu 1,47 kilograme. Și unele și celălalt dispun de binecunoscutul slot pentru SD card, au port-uri USB, difuzoare și intrări jack pentru căști. Aceste caracteristici sunt comune majorității laptop-urilor din ultima perioadă, dar cum Chrome OS a fost special conceput funcționarea low-power, el va opera, se pretinde, mult mai lin decât, spre exemplu, Windows 7 și o va face cu o durată de viață a bateriei comparabilă cu cea a unei tablete – 8,5 ore pentru Samsung și 6,5 ore pentru Acer.
În principiu, Google OS este doar un browser, dar capabil să coordoneze toate activitățile din sistem printr-un soi de site-uri interne. Există câte o aplicație dedicată pentru orice acțiune caracteristică unui sistem de operare, de la rularea de muzică, seriale și filme, până la editare foto, serviciu de e-mail și răsfoirea de fișiere. De asemenea, funcția “developer mode” a Chromebook-ului îi permite utilizatorului o amplă personalizare a sistemului de operare, diferit de Windows sau Mac OS și oarecum asemănător platformei Linux.
Unele aplicații HTML5 vor putea rula chiar și atunci când aparatul nu este conectat la Internet. Google a folosit versiuni offline pentru Gmail, calendar și documente, ceea ce este important deoarece, fără conexiune, Chrome OS este nefolositor, asemenea oricărui browser web. Chromebook-urile nu vor avea capabilitățile unui laptop cu Windows instalat și nici chiar pe cele ale unei tablete, de ale căror prețuri se cam apropie însă, și de aceea pare greu de înețeles cum vor fi ele competitive î n piață.
Capabilitățile cloud și ambițiile modeste ar putea fi punctul forte al noilor dispozitive. Un Chromebook poate fi achiziționat ca un portal către date de orice fel stocate în altă parte și ca un mijloc optim de navigare pe Internet, eliminând grija achiziționării unor componente mai puternice și mai scumpe, cum ar fi procesoarele și hard-urile. Chromebook-urile vor putea fi închiriate, pentru sume între 20 și 28 de dolari pe lună, dar aceeași posibilitate este oferită și pentru alte laptop-uri și pentru unele tablete. Cum prețul nu este deloc competitiv, iar performanțele dispozitivului pot lăsa de dorit, așteptăm să aflăm factorul determinant pe care Google îl sugerează în sensul impunerii pe piață a produsului Chromebook-ul în fața alternativelor mai puternice.