Agenţia Spaţială Europeană a semnat ieri un acord cu compania britanică Astrium pentru construcţia satelitului de observaţie solară SolO, care va fi lansat în 2017 şi se va apropia de Soare mai mult decât orice altă misiune de până acum.
Scopul satelitului de observaţie solară al ESA este îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere asupra modului în care Soarele influenţează mediul: „misiunea ne va arăta modul în care Soarele îşi crează heliosfera…aceasta este extrem de fierbinte şi se întinde 17 miliarde de km în spaţiu…nu ştim exact cum se formează şi cum variază în timp, dar SolO va intra în această atmosferă pentru a vedea de unde provin emisiile, pentru a înţelege în final cum este creată această uriaşă bulă” declară dr. Lucie Green, de la University College Londra. Pentru a putea analiza vânturile solare, SolO are la bord un număr de cinci instrumente specifice.
Totodată, având în vedere urmările pe care furtunile solare le pot avea asupra câmpurilor eletromagnetice de pe Terra, cu ajutorul noii misiuni de observaţie solară, cercetătorii le vor putea prognoza mai devreme şi cu o mai mare acurateţe.
SolO va zbura la o distanţă de numai 42 milioane kilometri de Soare, astfel că va trebui protejat cu un scut termic gros, în acea zonă temperaturile putând ajunge la 500 de grade. Realizarea acestui scut reprezintă una dintre provocările proiectului.
Semnarea contractului în valoare de 300 milioane euro coincide cu aniversarea a 50 de ani de activitate spaţială a britanicilor, care, în data de 26 aprilie 1962 au lansat satelitul Ariel-1.
Sursa
Sursa Foto: ESA