Amoniacul (NH3) este un gaz cu largă răspândire în industrie. Dar este și foarte periculos pentru sănătatea umană, producând iritații ale pielii, ale mucoaselor căilor respiratorii și digestive sau ale ochilor, iar o concentrație mai mare de 0,5% în aerul respirat poate produce în maximum o oră chiar moartea.
Sursa cea mai importantă de amoniac este agricultura, circa 80% din NH3-ul din atmosferă estimându-se că provine din utilizarea fertilizatorilor pe bază azotați. În orașe, însă, lucrurile se pare că stau cu totul altfel, conform unui recent studiu publicat realizat de specialiști americani și chinezi.
Amoniacul este prezent în gazele de evacuare ale mașinilor, alături de emisiile de oxizi de azot (NOX – subiectul principal al scandalului Dieselgate). NH3 și NOX se combină cu compuși sulfurici, formând diverși aerosoli care se fac responsabili de particulele foarte fine (PM2.5), extrem de periculoase pentru sănătatea umană, deoarece ajung până în sânge.
Cercetătorii au utilizat senzori moderni, bazați pe tehnologia laser (quantum cascade laser), capabili să măsoare în timp real nivelul de amoniac emis de vehicule. Testele s-au desfășurat în nu mai puțin de șase metropole (Philadelphia, Denver și Houston în SUA, respectiv Beijing, Shijiazhuang și Baoding în China), având ca obiectiv măsurarea cantității de NH3 pe unitatea de masă de combustibil.
S-a constatat că, în special în zonele cu agricultură intensă, nivelurile de amoniac din orașe au fost neobișnuit de ridicate pe vreme rece (iarna). Adică exact în perioadele în care activitățile din agricultură produceau cel mai mic nivel de poluare cu amoniac în aer. În SUA, de exemplu, aproape jumătate din populație este expusă la niveluri foarte ridicate de amoniac, iar în zonele cu dezvoltare accelerată din China creșterea explozivă a numărului de mașini este direct legată de smogul persistent din mediul urban.
Practic, studiul arată că autoritățile responsabile de normele anti-poluare trebuie să acorde o mult mai mare atenție emisiilor de amoniac, considerate „suspecți” la fel de importanți ca NOX sau SO2. Sau, mai simplu spus, e cazul să înțelegem marile minusuri ale combustibililor petrolieri și pericolele acestora la adresa sănătății noastre.