4
(5)

Studiile geologice ale curenților oceanici de mare adâncime au indicat existența unei legături între orbitele Pământului și planetei Marte, care are drept consecință încălzirea climei în trecut și chiar modificarea circulației curenților oceanici. Modificările au loc periodic, la intervale de 2,4 milioane de ani.

Acestea sunt concluziile principale ale unui studiu publicat pe 12 martie în revista Nature Communication. Studiul a identificat curenți de mare adâncime, asociați cu încălzirea oceanelor. Pentru aceasta cercetătorii au folosit date geologice culese timp de mai bine de jumătate de secol, prin foraje efectuate în sute de locuri din întreacga lume. Aceste date au ajutat la evaluarea vitezei de sedimentare de-a lungul timpului. Cercetătoarea Adriana Dutkiewicz, de la Universitatea din Sydney și principalul autor al studiului publicat în Nature Communication explica astfel folosirea datelor: „O întrerupere a sedimentării indică curenți de adâncime puternici, în timp ce acumularea continuă de sedimente indică condiții mai calme. Combinarea acestor date cu analiza avansată a datelor ne-a permis să identificăm frecvența pauzelor de sedimentare pe o perioadă de peste 65 de milioane de ani”.

Adriana Dutkiewicz a colaborat cu cercetătorul Dietmar Müller de la Universitatea Sidney și cu cercetătorul Slah Boulila, Universitatea Sorbona, pentru a identifica posibilele legături dintre variațiile orbitei terestre și modificarea vitezei de sedimentare. Astfel s-a descoperit că la fiecare 2,4 milioane de ani asistăm la o modificare a acesteia. A. Dutkiewicz: „Am fost surprinși să găsim aceste cicluri de 2,4 milioane de ani în datele noastre sedimentare de adâncime. Există o singură explicație: ele sunt legate de ciclurile din interacțiunile Marte și Pământului în timp ce orbitează Soarele.” D. Müller a adăugat: „Câmpurile gravitaționale ale planetelor din sistemul solar interacționează între ele, iar această interacțiune, numită rezonanță, modifică  excentricitatea orbitei planetelor.”

Rezultatele obținute sugerează că încălzirea globală ar induce o intensificare a circulației oceanelor adânci. Dacă în trecut aceste perioade calde erau guvernate de parametrii orbitali ai Pământului sau de interacțiunile  cu planeta Marte, aceeași legătură între climă și curenții oceanici de adâncime poate fi presupusă pentru prezent și viitor, chiar dacă cauzele încălzirii globale sunt diferite. Prin urmare, aceste rezultate ar putea oferi o mai bună înțelegere a răspunsului oceanic la încălzirea globală actuală. Până acum, modelele sugerau că, din cauza încălzirii globale, sistemul de curenți din Atlantic (Atlantic meridional overturning circulation, AMOC) care se află în special la originea Curentul Golfului, ar putea slăbi sau chiar să dispară . Acest nou studiu sugerează că acest fenomen ar putea fi contrabalansat prin dezvoltarea de noi curenți puternici de mare adâncime.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?