0
(0)

Cercetătorii de la Case Western Reserve School of Medicine au pus la punct o metodă prin care celule fibroblaste sunt convertite direct într-un anumit tip celule cerebrale, care sunt distruse în cazul anumitor boli, cum ar fi scleroza multiplă, paralizia cerebrală și alte afecțiuni în care este implicată alterarea tecii de mielină a axonilor.

 

În cazul pacienților cu scleroză multiplă, paralizie cerebrală și al unor boli genetice rare, numite leucodistrofii, sunt distruse, și nu se mai refac, celulele care sunt răspunzătoare cu producerea tecii de mielină a axonilor. Aceste celule se numesc oligodendrocite. Oligodendrocitele formează o rețea de susținere în jurul neuronilor din sistemul nervos central și produc produc mielina în jurul axonilor neuronilor din sistemul nervos central. Mai trebuie spus că mielina joacă rolul unui izolator electric pentru semnalele electrice care circulă între neuroni. Din acest motiv, afectarea ei, în urma distrugerii  oligodendrocitelor, duce la apariția maladiilor amintite mai devreme.

 

Oligodendrocitele ”construiesc” teaca izolatoare din mielină în jurul axonilor. (Sursa: Nature Genetics,
Patrick Aubourg)

Tehnica pusă la punct de către cercetătorii de la Case Western Reserve School of Medicine implică transformarea unor celule fibroblaste, extrase din piele, direct în oligodendrocite. Rezultatelele obținute pe baza acestei tehnici au fost publicat în ediția online a revistei Nature Biotechnology. Unul dintre autorii studiului, Paul Tesar arăta că ”Este [un fel de] alchimie celulară. Am luat celule ușor accesibile și abundente și le-am modificat complet identitatea pentru a deveni un ajutor extrem de valoros pentru tratamente.” Deocamdată testele s-au efectuat pe șoareci. Printr-un proces de ”reprogramare celulară”, celule fibroblaste au fost transformate în precursori de oligodendrocite, care mai apoi au transplantate unor șoareci. S-a constatat că noile celule s-au dezvoltat și au început să refacă teaca de mielină, ceea ce oferă speranțe pentru aplicarea acestei tehnici și în cazul pacienților umani.

Până acum oligodendrocitele erau obținute din țesut fetal și din celule stem pluripotente. Din nefericire, pe această cale, deși promițătoare, nu se puteau obține decât un număr limitat de oligodendrocite. Robert Miller, coautor al studiului arăta că ”Domeniul regenerării mielinei a fost întârziat de inabilitatea de a produce cantități mari de oligodendrocite. Prin noua metodă vom putea depăși această problemă, prin producerea rapidă și în cantități mari de celule producătoare de mielină.”

Deocamdată, așa cum arătam mai sus, noua metodă de reprogramare celulară a fost aplicată pentru celule de șoarce. În pasul următor se va verfica dacă această metodă este aplicabilă și în cazul pacienților umani.

Surse: Eurekalert, Transcription factor–mediated reprogramming of fibroblasts to expandable, myelinogenic oligodendrocyte progenitor cells (Nature Biotechnology, ediția online, 14 aprilie 2013)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here