0
(0)

Astăzi, în cea de-a treia zi de primăvară a anului, la Reședința Franței din București, Excelența Sa domnul François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România, a prezentat chestiunea celei de-a 21-a conferințe a ONU (COP21) pe tema schimbărilor climatice care va avea loc anul acesta la Paris, marcând debutul unei serii de acțiuni dedicate mediului.

 

Cu același prilej, domnul ambasador a oferit și mărțișoare ecologice tuturor celor prezenți la eveniment, mărțișoare realizate special pentru această ocazie de către Asociația Ateliere Fără Frontiere, care se ocupă de inserția socio-profesională și civică a persoanelor aflate în mare dificultate.

Franța a fost numită oficial țară gazdă a celei de-a 21-a Conferințe a părților la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (Paris Climat 2015), care va avea loc între 30 noiembrie și 11 decembrie.

Acesta va fi o reuniune crucială, deoarece trebuie să conducă la un nou acord internațional privind clima, aplicabil tuturor țărilor, cu scopul de a menține încălzirea globală sub două grade Celsius. La evenimentul de astăzi, s-a adus în discuție și problema efectelor negative pe care le pot avea dereglările climatice asupra țării noastre – oferindu-se ca exemple Delta Dunării și Munții Carpați.

„Schimbările climatice reprezintă o amenințare pentru noi toți. Până în 2100, temperaturile globale ar putea crește foarte rapid cu 4-5 grade Celsius, tendință care ar avea un impact major asupra tuturor țărilor, inclusiv România. Încălzirea globală este o amenințare pentru toate societățile, nu este o preocupare a „bogaților”, deoarece schimbările climatice ar duce la mai multă sărăcie. O creștere a temperaturilor ar avea efecte vizibile de exemplu în Delta Dunării : schimbarea perioadei de migrație a păsărilor, secarea zonelor umede etc. La o scară mai largă, consecințele pentru agricultură, turism și industrii ar fi enorme. De asemenea, Bucureștiul figurează pe lista orașelor vulnerabile în fața schimbărilor climatice așa cum arată și raportul Agenției europene a mediului. De asemenea, aș dori să subliniez faptul că pentru Uniunea Europeană, pentru România, economisirea energiei înseamnă și consolidarea securității energetice. Și acest aspect este foarte importat, mai ales în contextul actual. Cea mai bună modalitate a de răspunde amenințărilor aduse de schimbările climatice este de a ne mobiliza împreună”, a explicat Ambasadorul Franței.

În cadrul evenimentului organizat de Ambasadă s-au adus în discuție aceste provocări aduse de schimbarea climatică. Ambasadorul Franței a susținut o prezentare a celei de-a 21-a conferințe a ONU pe tema climei, în timp ce domnul Benoît Gauthier, consilier economic, a pus în evidență poziția România în fața mizelor schimbărilor climatice:

„Cu un mix energetic relativ echilibrat având 43% energie din combustibil fosil, 28% energie hidro, 16% energie nucleară și 13% energie eoliană, România poate atinge în mod rezonabil obiectivele pachetului energie-climat 2020, fixat de către Uniunea Europeană ca urmare a ratificării protocolului de la Kyoto. România a depășit deja obiectivul fixat pentru 2020 cu 21% de energii regenerabile în mixul său energetic și va trebui deci să atingă obiectivul de 27%, fără prea multe dificultăți, continuând dezvoltarea potențialului său în ceea ce privește energiile regenerabile, în special energia eoliană, biomasa și energia hidro. In materie de reducere a intensității energetice, eforturile pe care România va trebui să le facă sunt dintre cele mai importante. Intensitatea energetică a țării este astăzi de 2,5 ori mai ridicată decât media europeană dar potențialul de ameliorare a eficacității sale energetice este estimat între 16 și 24% până în anul 2030, în funcție de ritmul de creștere. În România, toate sectoarele economiei și toți actorii implicați în lanțul de valori energetice vor trebui să contribuie la efortul de reducere a intensității energetice. Dar va trebui acordată o atenție specială ameliorării eficacității energetice în ceea ce privește clădirile și în special habitatul uman”,  a declarat Benoît Gauthier.

Cu această ocazie, domnul Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România, a prezentat „Agendă Pozitivă” care cuprinde o serie acțiuni de sprijinire a conferinței « Paris Climat 2015 » în România. Printre aceste acțiuni se numără seminarii pe teme precum eficiența energetică sau schimbările climatice, concursuri pentru liceeni sau formări pentru profesorii de limbă franceză.

Președinția franceză a COP21 va asculta, de asemenea, societatea civilă. Puternica mobilizare a cetățenilor și a actorilor non-statali (autorități locale, sectorul privat, ONG-uri, oameni de știință, etc.) cu privire la problema climei este o prioritate. În acest sens vor fi organziate reuniuni periodice cu reprezentanții societății civile (ONG-uri, întreprinderi, sindicate …) până la COP21, cu scopul de a primi toate părerile și de a implica toți actorii de bunăvoință, pentru succesul conferinței. Un “sat”, dedicat societății civile va fi instalat la Bourget.

În final, Franța a ales să pună conferința sub semnul exemplului în ceea ce privește mediul, și va pune în aplicare un plan de acțiune pentru a minimiza impactul evenimentului în ceea ce privește consumul de resurse naturale (apă , emisiile de deșeuri, energie) și de gaze cu efect de seră.

În cadrul evenimentului organizat de Ambasadă s-au adus în discuție aceste provocări aduse de schimbarea climatică. Ambasadorul Franței a susținut o prezentare a celei de-a 21-a conferințe a ONU pe tema climei, în timp ce domnul Benoît Gauthier, consilier economic, a pus în evidență poziția România în fața mizelor schimbărilor climatice:

„Cu un mix energetic relativ echilibrat având 43% energie din combustibil fosil, 28% energie hidro, 16% energie nucleară și 13% energie eoliană, România poate atinge în mod rezonabil obiectivele pachetului energie-climat 2020, fixat de către Uniunea Europeană ca urmare a ratificării protocolului de la Kyoto. România a depășit deja obiectivul fixat pentru 2020 cu 21% de energii regenerabile în mixul său energetic și va trebui deci să atingă obiectivul de 27%, fără prea multe dificultăți, continuând dezvoltarea potențialului său în ceea ce privește energiile regenerabile, în special energia eoliană, biomasa și energia hidro. In materie de reducere a intensității energetice, eforturile pe care România va trebui să le facă sunt dintre cele mai importante.

Intensitatea energetică a țării este astăzi de 2,5 ori mai ridicată decât media europeană dar potențialul de ameliorare a eficacității sale energetice este estimat între 16 și 24% până în anul 2030, în funcție de ritmul de creștere”, a declarat Benoît Gauthier.

„În România, toate sectoarele economiei și toți actorii implicați în lanțul de valori energetice vor trebui să contribuie la efortul de reducere a intensității energetice.

Dar va trebui acordată o atenție specială ameliorării eficacității energetice în ceea ce privește clădirile și în special habitatul uman”, a adăugat acesta.

Cu această ocazie, domnul Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România, a prezentat „Agendă Pozitivă” care cuprinde o serie acțiuni de sprijinire a conferinței « Paris Climat 2015 » în România. Printre aceste acțiuni se numără seminarii pe teme precum eficiența energetică sau schimbările climatice, concursuri pentru liceeni sau formări pentru profesorii de limbă franceză.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here