Revista Știință & Tehnică nr. 56, mai 2016

0
(0)

Din 23 mai, la toate punctele de difuzare a presei, vă așteaptă cea mai citită și îndrăgită revistă de popularizare a științelor din România, Știință & Tehnică, ediția cu numărul 56 / 2016.

Ediția de mai 2016 a revistei noastre este una cu totul specială: vine pe piață după cel mai important eveniment pe care Știință&Tehnică l-a organizat, împreună cu Discovery Channel și alți parteneri, în acest an – ASTRO FEST – și are legătură directă cu acesta. În fapt, nr. 56 a fost pre-lansat într-un format special chiar în mijlocul evenimentului de pe 14 mai, care a celebrat 35 de ani de la zborul în spațiul cosmic al lui Dumitru Dorin Prunariu, dar și Ziua Internațională a Astronomiei!

ASTRO FEST, 14 mai 2016, Biblioteca Națională a României. Dumitru Dorin Prunariu și ediția de mai 2016 a revistei Știință&Tehnică care îi este dedicată.
ASTRO FEST, 14 mai 2016, Biblioteca Națională a României. Dumitru Dorin Prunariu și ediția de mai 2016 a revistei Știință&Tehnică care îi este dedicată.

Coperta și dosarul revistei îi sunt, așadar, consacrate singurului cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu, și fabulosului său zbor. Scriitorul de știință Cristian Român scrie cu emoție și o bogăție de date de interior despre epopeea inginerească, umană și, adesea, politică, care se constituie în istoria la capătul căreia avea să fie construită, și plasată pe orbita terestră, stația spațiale Saliut 6, care urma să îl găzduiască pe Dumitru Prunariu. Apoi face o analiză a întregului program cosmic care l-a dus pe Prunariu mai departe de noi și mai aproape de stele, pentru ca în finalul poveștii-dosar, cel mai consistent capitol să fie dedicat, desigur, zborului și peripețiilor prin care a trecut cosmonautul nostru.

Printre numeroșii invitați prestigioși pe care i-a avut Dumitru Prunariu la ASTRO FEST s-a numărat și tânărul co-fondator al mișcării Asteroid Day, Gregorij Richters, cu care revista noastră a stat de vorbă chiar înainte ca regizorul neamț să ajungă la București. Așadar, în revista de mai a S&T vă invităm să citiți un foarte interesant interviu despre Asteroid Day, cât de periculoși sunt asteroizii care traversează sistemul nostru solar și ce soluții avem pentru a-i stopa.

Pentru că ediția de mai, nr. 56 al Știință&Tehnică este un adevărat regal dedicat explorării spațiale și astronomiei, vă mai aducem în atenție faptul că revista noastră a avut un reprezentant în juriul faimoasei competiții NASA Apps Challenge, în persoana editorului de spațiu cosmic, Claudiu Tănăselia, care scrie un reportaj extrem de documentat și interesant despre soluțiile găsite de tinerii români la provocările lansate de agenția spațială americană. De asemenea, astronomul Cătălin Beldea face un inventar al lunii mai în astronomie – ziua de 14 mai a însemnat de fapt startul Lunii Mondiale a Astronomiei -, iar același Cristian Român ne dezvăluie mai multe despre viitoarele sonde interstelare pe care le pregătesc oamenii de știință.

Coperta Știință&Tehnică, nr. 56, mai 2016
Coperta Știință&Tehnică, nr. 56, mai 2016

Tot în nr. 56:

  • Cu ocazia tranzitului lui Mercur, fenomen astronomic care a avut loc în luna mai, revista noastră prezintă în exclusivitate o superbă nuvelă science fiction, cu teme religioase, semnată de scriitorul Liviu Surugiu, „Răsăritul lui Mercur”.
  • Profesorul american de origine română Constantin Crânganu revine cu un articol foarte bine documentat despre Terra, Theia și formarea Lunii.
  • Editorul S&T de genetică, neuroștiințe și medicină, Alexandru Safta, scrie un reportaj de la Cluj Innovations Day, unde a descoperit medicina viitorului!

Știință&Tehnică, nr. 56, mai 2016 – sumar complet:

DESCOPERIRI. Cele mai noi știri din tehnologie, prototipuri, medicină, neuroștiințe, istorie, astrofizică și explorare spațială.

PROTOTIPURI. Dispozitivele revoluționare de pe Kickstarter și IndieGogo – selecția redacției S&T.

EXPLORARE SPAȚIALĂ. Când vor fi trimise primele sonde spre alte sisteme solare?

TEHNOLOGIE. Dronele românești de la Politehnică întreprind cercetări surprinzătoare!

CASA INTELIGENTĂ. Orașul plutitor este un vis vechi al arhitecților. Devine realitate?

DOSAR. 35 de ani de la primul și singurul zbor în spațiul cosmic al unui român.

INTERVIU. Co-fondatorul Asteroid Day ne povestește ce pericole ne pasc din spațiu.

MEDICINĂ. La Cluj Innovation’s Day am descoperit medicina viitorului.

AUTO. Războiul eco-mobilității: mașini electrice vs. mașini fuel-cell

CONCURS. Din juriul prestigiosului NASA Apps Challenge a făcut parte și un membru S&T!

ASTRONOMIE. Luna mondială a astronomiei – pledoarie pentru stele

POVESTIRE SF. „Răsăritul lui Mercur” de Liviu Surugiu

PALEOANTROPOLOGIE. Olduvai Gorge și povestea originii umanității

CERCETARE. Mic ghid al autostopistului printre celule și organe

IPOTEZE. Terra, Theia și formarea Lunii

JURNAL DE CĂLĂTORIE. Profesorul Mironov a mers pe urmele profesorului Darwin.

FIZICĂ. Cernobîl – teribilul an 1986 (II)

ARHEOLOGIE. Bernard de Montfaucon și începuturile arheologiei

CERCETARE ROMÂNEASCĂ. Cele mai performante institute naționale de cercetare-dezvoltare din România.

RECOMANDĂRI. Captain America: Civil War / BMW / SF / Cărți

Următoarea ediție a revistei Știință&Tehnică apare la mijlocul lunii mai. Până atunci, vă invităm să rămâneţi alături de noi pe www.stiintasitehnica.com şi pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenţii şi evenimente ştiinţifice şi pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile şi programele noastre. Şi nu uitaţi niciodată: Knowledge is power, iar cine citeşte, cunoaşte!

Revista Ștință&Tehnică este editată de Science&Technology Press, are 120 de pagini glossy, informație de calitate, texte scrise pe înțelesul tuturor, costă numai 15 lei și apare lunar. Dacă îți place S&T, află de aici modalitățile de abonare!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?