0
(0)

Transferul de date în rețelele de internet crește de la o zi la alta așa că laboratoarele de cercetare din toată lumea caută noi soluții pentru a ține pasul cu această evoluție galopantă. Ei bine, se pare că nu avem nevoie de cine știe ce materiale revoluționare, ci de o reprogramare a echipamentelor care să transmită mult mai eficient datele prin aceeași fibră optică instalată astăzi.

 

O echipă de cercetători de la Centrul de Echipamente cu Bandă Ultralargă pentru Sistemele Optice (Centre for Ultrahigh Bandwidth Devices for Optical Systems – CUDOS) din Australia au dezvoltat o tehnologie de criptare a datelor care îmbunătățește enorm eficiența rețelelor de internet prin cablu cu fibră optică.

Un cablu cu fibră optică este format din mai multe canale care au spații între ele, iar noua tehnologie permite eficientizarea transferului de date prin aceste canale de date, permițând compactarea lor și transmiterea simultană prin mai multe linii din aceeași magistrală. Cercetătorii au reprogramat pur și simplu un dispozitiv LCoS (liquid crystal on silicon) Wavelength Selective Switch (WSS), responsabil pentru combinarea diferitelor lungimi de undă ale laserului și trimiterea mai multor fluxuri de date digitale printr-o singură fibră optică. Astfel, australienii au reușit să trimită un semnal de 10 Tb/s pe o distanță de peste 850 km! Recordul era deținut de Institutul de Tehnologie din Karlsuhe cu o viteză de 26 Tb/s, dar ei au reușit performanța pe o distanță de numai 50 km.

În alte cuvinte, oamenii de știință au reprogramat echipamentul de transmisie a datelor pentru a „înghesui” mult mai multe fluxuri de date prin același cablu de fibră optică. Soluția este extrem de eficientă și poate fi aplicată într-un timp foarte scurt cu costuri minime. Practic, furnizorii de servicii de internet trebuie doar să reprogrameze niște echipamente deja existente în propria rețea.

Sursă: Gizmag

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here